Touching palm trees, artificial waves, ’tropical’ dreams 13.-17.12.17

photo: Anna-Sofia Sysser, layout: Sanna Ritvanen

Touching palm trees, artificial waves, ’tropical’ dreams
Anna-Sofia Sysser

Welcome to the opening on Wednesday 13th of December 6–8 pm!

“I feel the air warm on my skin. I watch the plastic palm trees arching over me and think, how long will this place exist. Or other fake worlds: botanical gardens, zoos or plastic jungles. Will spas be around longer than coral reefs?”

A few years ago I began to notice products and places that are advertised as “tropical” in Finland. I became interested in the Finnish representations and uses of the tropics. In my exhibition I explore the tropical and its artificial forms through video, interviews and documentation. I also hope that the exhibition space can be experienced without a hurry, possibly having a rest. I will be present during the opening hours so welcome to talk about the tropical!

Touching palm trees, artificial waves, ’tropical’ dreams is the production part of Anna-Sofia Sysser’s MA thesis. The written part Tropical Dreams. Representations of the Tropical in Finland will be published in the opening and is available for reading in the exhibition. The concept of tropicality forms the theoretical background of the study. Tropicality refers to a discourse in which the tropics is seen as the ‘Western’ world’s environmental Other and the tropical is exotized.
Sysser will graduate from Aalto University’s Visual Culture and Contemporary Art (ViCCA) MA programme.

Exhibition open 14.–17.12.2017 Thu–Fri 15–19, Sat–Sun 12-17
At Asematila (former Huopalahti train station, Kylätie 25 a3, Helsinki)

Tropical Breeze, Tropical Dream, Tropical Paradise, Tropical Gold, Multi Tropical.

FIN
Tervetuloa näyttelyn avajaisiin ke 13.12. klo 18–20!

“Tunnen lämpimän ilman ihollani. Katselen yläpuolellla kaartuvia muovipalmuja ja pohdin, kuinka kauan tämä tulee olemaan. Tai muut tekomaailmat: kasvitieteelliset puutarhat, eläintarhat tai muoviviidakot. Onko kylpylöitä kauemmin kuin koralliriuttoja?”

Muutama vuosi sitten aloin huomata Suomessa tuotteita tai paikkoja mainostettavan sanalla “trooppinen”. Kiinnostuin tropiikin representaatioista, siitä miten Suomessa trooppista käytetään. Näyttelyssäni tutkin trooppisuutta ja sen keinotekoisia muotoja muun muassa videoiden, haastatteluiden ja dokumentaation muodossa. Toivon myös, että näyttelytilassa voi viettää aikaa kiireettömästi, ehkä levähtäen. Olen paikalla koko aukioloajan, tervetuloa juttelemaan trooppisuudesta!

Touching palm trees, artificial waves, ’tropical’ dreams on Anna-Sofia Sysserin taiteen maisterin opinnäytteen produktio-osa. Kirjallinen osa Tropical Dreams. Representations of the Tropical in Finland julkaistaan avajaisissa ja se on luettavissa näyttelyssä. Tekstin teoreettisena taustana on tropikalismin (engl. tropicality) käsite. Tropikalismi viittaa diskurssiin, jossa tropiikki nähdään ’läntisen’ maailman ympäristöllisenä Toisena ja trooppisuus eksotisoidaan.
Sysser valmistuu Aalto-yliopiston Visual Culture and Contemporary Art (ViCCA) maisteriohjelmasta.

Näyttely on auki 14.–17.12.2017 to–pe klo 15–19, la–su 12–17.
Asematilassa (Huopalahden asema, Kylätie 25 a3, Helsinki)

Tropical Breeze, Tropical Dream, Tropical Paradise, Tropical Gold, Multi Tropical.

http://www.asematila.fi